Foto: sovka62
Chcela som upiecť nejakú výnimočnú tortu na oslavu narodenín dcéry a zaťa. Rovno sa priznám, že hoci to bol prvý pokus, čakala som lepší Zobraziť celý popisChcela som upiecť nejakú výnimočnú tortu na oslavu narodenín dcéry a zaťa. Rovno sa priznám, že hoci to bol prvý pokus, čakala som lepší výsledok. Ale aj tak ju pridám, možno budem inšpirovať niekoho, kto je zručnejší ako ja.
príprava
na 170 °C
Suroviny
50 g |
|
6 ks |
|
130 g |
|
260 g |
|
150 ml |
|
150 ml |
|
390 g |
|
1,5 bal. |
|
1,5 bal. |
|
Plnka: | |
250 g |
|
100 g |
|
250 g |
|
125 g |
|
280 g |
|
Poleva: | |
150 ml |
|
200 g |
|
Ozdoby: | |
100 g |
|
2 PL |
|
|
Postup
-
1
Oddelíme bielka od žĺtkov. Do bielkov pridáme 1 PL studenej vody, na hrot noža kyseliny vínnej (soli) a ušľaháme tuhý sneh. Pridáme kryštálový cukor a došľaháme do tuha. Do žĺtkov pridáme práškový a vanilkový cukor, vymiešame a postupne pridávame vodu a olej. Vyberieme do misy. Múku zmiešame s kakaom a práškom do pečiva a striedavo so snehom metličkou primiešame do žĺtkovej zmesi. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy (moja má priemer 28 cm) a pečieme asi hodinu pri 170 st. C. Upečenú vyberieme na mriežku a necháme vychladnúť.
-
2
250 g kokosu pomiešame so 125 g kryštálového cukru a zabaríme vriacou vodou, aby masa ostala hustá.
-
3
Pokrájané maslo a práškový cukor vložíme do robotu.
-
4
Vymiešame a postupne pridávame vychladnutú kokosovú masu. Do vymiešanej plnky prisypeme ešte 100 g suchého strúhaného kokosu, aby bola pevná.
-
5
Korpus prekrojíme na dve vrstvy. Spodnú natrieme džemom, navrstvíme kokosovú plnku a prikryjeme hornou časťou.
-
6
Celú tortu potrieme krémom alebo lekvárom a necháme v chladničke stuhnúť.
-
7
Nad parou roztopíme čokoládu. Pridáme kukuričný sirup (kúpite v Bio potravinách, ja som použila pšeničný, kukuričný nemali) a miešame lyžicou, kým sa neutvorí masa, ktorá pripomína plastelínu. V miske je už len zvyšok, neskoro som si spomenula na fotoaparát.
-
8
Pripravíme si podložku, sstierku, papierové utierky, alobal, mikrotenové vrecká. Z masy vyformujeme kužel, ktorý z jednej strany roztlačíme stierkou, to bude stred ruže, potom stierkou na podložke formujeme lupienky ruží (na jednej strane tenšie) a aby držali tvar, podoprieme ich mikrotenovým vreckom. Necháme chvíľu stuhnúť v chladničke a vytvarujeme ružu. Podložíme alobalom a odložíme do chladničky.
-
9
Z časti masy formujeme lístky. V prstoch ich vytvarujeme do približnej podoby, obkrojíme radielkom a stierkou naznačíme žilnatinu. Tiež podoprieme vreckom a uložíme do chladničky.
-
10
Tortu polejeme polevou (použila som recept, ktorý pridala Egreška - najlepšia poleva s akou som kedy robila). Do nie celkom stuhnutej polevy naaranžujeme ružičky a lístky.
Máš zlaté ruky, stačí pozrieť na tie ružičky.
O tom ,ze je aj chutna nepochybujem ;-) .
Idem este hladat ten Egreskin recept na polevu. A...blahozelam k narodeninam tvojej dcery a zata!
torta,hlavne ak si ju polievala karamelom.Prajem prijemnu oslavu v kruhu tvojich najmilsich!
za takú tortu by sa nehanbil ani profesionál.....
gratulujem a príjemnú oslavu........
Veľmi pekne ďakujem.
225 g horkej čokolády, 165 ml sladkej smotany (33%). Čokoládu zohrejeme so šľahačkou ( @egreska nepísala ako, ja ju zohrievam v hrnčeku na miernom plameni a dávam pozor, aby nezovrela) a vymiešame do hladka. Polejeme koláče a necháme vychladnúť.
Dúfam, že sa ti vydarí.
A potom som skusila ruzicky z tej masy - trusili sa mi :(. Skoda preskoda, tuto sobotu musim mat pre vnucku tortu.... a musim pouzit marcipan, lebo cokolade sa akosi pri mne nedari
@sovka62 , ta smotana do polevy ide na šľahanie predpokladám a koľko? či podľa potreby,ak dám celú 250ml, pridávam čokoládu?
@sovka , ved to je podobná ako robievam aj ja.:-)